Dieta anti-aging, czyli co jeść, aby dłużej zachować młody wygląd
Dieta anti-aging, która ma spowalniać proces starzenia, to aktualnie bardzo popularny temat. Wszyscy chcemy zatrzymać upływający czas i dłużej cieszyć się zdrowiem i młodością.
W postępowaniu anti-aging ważne są pewne ogólne zasady:
1. Unikanie stresu
Polecane techniki relaksacyjne: medytacja, masaże w tym automasaże, kąpiel i aromaterapia.
Super żywność (superfoods) pomaga walczyć ze stresem. Dieta powinna być bogata w nieprzetworzoną, organiczną (od lokalnych hodowców, bez GMO) żywność o niskim indeksie glikemicznym, z przewagą pokarmów alkalicznych.
Powinny przeważać produkty alkalizujące, ponieważ nadmierne zakwaszenie może prowadzić do nadciśnienia, chorób serca, osłabienia układu odpornościowego, zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, otyłości i cukrzycy, jak również zaburzeń hormonalnych i nowotworów.
2. Aktywność fizyczna – dbanie o zdrowy układ ruchu
Zalecane jest minimum 30 min dziennie aktywności lub 3-4 razy w tygodniu po godzinie. Polecane ćwiczenia: interwałowe i rozciągające, joga, pilates. Kiedy? Najlepiej rano i po lekkim posiłku
3. Odpowiednia ilość snu
Zalecane jest 7-9 godzin snu, ale wskazane są też drzemki w ciągu dnia tzw. power naps (trwające ok. 15-20 min). Powinno się unikać leków nasennych.
4. Odpowiednia ilość wody
Woda to najlepszy tonik slow-aging. Dlaczego tak kluczowe jest nawodnienie organizmu? Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, odgrywa kluczową rolę w procesach przemiany materii i trawienia, chroni nas przed przegrzaniem poprzez usuwanie nadmiaru ciepła wraz z potem. Odpowiednie nawodnienie jest również niezbędne do koncentracji w nauce oraz osiągania dobrych wyników sportowych.
Niedostateczna podaż płynów może prowadzić do odwodnienia i jego groźnych konsekwencji zdrowotnych, w tym m.in. do gromadzenia się toksyn, nieprawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, nadwagi, złej kondycji skóry, ostrej niewydolności nerek a w skrajnych przypadkach do zaburzenia świadomości i uszkodzenia narządów.
Zatem ile wody dziennie? Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby osoby dorosłe spożywały 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 60 kg powinna wypijać 1,8l wody.
Do bilansu wodnego powinno się zaliczyć również soki owocowe i warzywne bez cukru oraz herbaty, natomiast wyeliminować wszystkie napoje z kofeiną, gdyż te ostatnie dają efekt odwrotny (czyli odwodnienie).
Woda niegazowana czy gazowana? Obydwie mają swoich zagorzałych zwolenników. Niewątpliwie obecność dwutlenku węgla podnosi smak wody i przedłuża jej trwałość. Poza tym pobudza przemianę materii, doskonale orzeźwia i skutecznie gasi pragnienie. Woda niegazowana polecana jest osobom z nadkwasotą, skłonnościami do wzdęć, z zaburzeniami czynności serca.
Inne napoje (herbaty i kawy)
Królową wśród herbat jest herbata zielona. Od lat stosuje się ją w leczeniu bólu głowy, zaburzeń w układzie pokarmowym czy przewlekłego zmęczenia Jest powszechnie stosowana w profilaktyce przeciwstarzeniowej i zdrowotnej, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Zaleca się wypijanie nie więcej niż 2-3 filiżanki w ciągu dnia, ze względu na zawartość katechin. Związki te w dużej ilości mogą utrudniać wchłanianie żelaza, jak również innych mikroelementów, dlatego zieloną herbatą nie powinno się popijać jedzenia. Ważne jest również, aby nie spożywać jej na pusty żołądek, ponieważ może podrażnić błonę śluzową żołądka.
Kolejną herbata wartą uwagi jest herbata rooibos. Herbata ta również wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe, ale również energetyzujące, jednak nie powoduje bezsenności. Bardzo dobrze się sprawdza w stanach rekonwalescencji. Zawiera bardzo dużo antyoksydantów, przez co jest zalecana dla osób dbających o serce i kondycję fizyczną.
5. Sposób jedzenia
Sposób, w jaki jemy, ma olbrzymie znaczenie. Pokarmy powinno się przeżuwać powoli, a nie połykać.
Okno żywieniowe to czas, w którym spożywamy posiłki. Ten czas powinien być ograniczony do 8-10 godzin (czyli np. spożywamy posiłki od 10-18, lub od 12-20).
6. Właściwa podaż kalorii – walka z nadwagą i otyłością
Ilość kalorii należy zredukować (najlepiej o 30% w stosunku do zapotrzebowania kalorycznego). W każdym posiłku powinno się znaleźć białko pełnowartościowe (łącznie tyle gramów dziennie ile wynosi nasza waga).
7. Jakość spożywanego pożywienia – unikanie AGE, czyli zaawansowanych produktów glikacji białek
Proces glikacji białek następuje na skutek nadmiaru spożywanych cukrów. Proces ten doprowadza do uszkodzenia kolagenu i elastyny w skórze, a co za tym idzie przyspiesza procesy starzenia.
Zaawansowane produkty glikacji białek (AGE = advanced glycation end products) to związki, które powstają w procesie przetwarzania żywności, a także substancje, które nasz organizm sam wytworzy. Związki te powstają w wyniku reakcji białek z cukrami.
8. Na koniec polecamy eliksir młodości
Codzienny eliksir anti-aging: 1 łyżka octu jabłkowego, ½ łyżeczki surowego miodu + sok z ½ cytryny + szklanka ciepłej wody + szczypta cynamonu. Wypijamy na czczo po przebudzeniu.